co-warto-wiedziec-o-sprezarkach-bezolejowych

Sprężone powietrze jest jednym z ważniejszych nośników energii. Niestety zawiera dużo zanieczyszczeń, co jest istotnym problemem w produkcji żywności. W zasysanym przez sprężarkę powietrzu atmosferycznym znajdują się bowiem wilgoć i przegrzany olej, który pochodzi z układu smarowania kompresora, a nawet zabrudzenia z rurociągów. Wszystko to razem tworzy mieszaninę związków o stopniu agresywności podobnym do kwasów. A zatem stosowanie sprężonego powietrza w procesach produkcyjnych, bez odpowiedniego przygotowania, może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i narazić przedsiębiorstwo na straty finansowe.

We wcześniejszym artykule na naszym blogu pisaliśmy o innowacyjnych sprężarkach bezolejowych BOGE HST – https://www.pneumatik.pl/innowacyjne-sprezarki-bezolejowe-boge-hst/. Dziś omawiamy bezolejowe sprężarki klasy O.

Zastosowanie sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym

Sprężone powietrze jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, m.in. w liniach napełniających, laboratoriach, do odpowietrzania, pakowania próżniowego, suszenia rozpyłowego, homogenizacji, fluidyzacji, rozdrabniania, siekania, drylowania, rozpylania, zagęszczania materiałów proszkowych (w tym celu powietrze jest odsysane), a także do filtrowania cieczy i gazów, spulchniania, podcinania nawisów, udrażniania, napowietrzania oraz transportu materiałów sypkich.

Oczywiście sprężone powietrze wykorzystywane w przemyśle spożywczym powinno posiadać odpowiednią klasę czystości, w zależności od zastosowania. Jeśli w stosowanych operacjach technologicznych nie ma bezpośredniego styku sprężonego powietrza, z produkowaną żywnością, to nie jest wymagane jego bardzo dokładne oczyszczanie.

membramowa

Takie powietrze, charakteryzujące się niskim stopniem oczyszczenia, stosuje się, np. we wszystkich siłownikach pneumatycznych, które znalazły zastosowanie w przemyśle mięsnym oraz owocowo-warzywnym, w procesach cięcia bądź siekania produktów. Wykorzystuje się je także w procesach oczyszczania produktów zwierzęcych, jak również do wciskania orzechów laskowych do czekolady czy do formowania serów żółtych.

Sprężone powietrze w przemyśle spożywczym często bywa stosowane do mycia i pianowania różnego rodzaju maszyn oraz urządzeń, z wykorzystaniem myjek ciśnieniowych o parametrach od 2,5 do 12 MPa (jest to tzw. mycie wysokociśnieniowe). Podczas mycia i pianowania usuwane są zanieczyszczenia.

Często do usuwania zanieczyszczeń w liniach technologicznych wykorzystuje się linie centralnego odkurzania stanowisk paczkujących, z zastosowaniem przedmuch sprężonym powietrzem.

kompresor-bezolejowy-boge_pneumatik_mniejszy

Zalety sprężonego powietrza

Sprężone powietrze uznaje się za naturalne, bezpieczne i łatwe w zastosowaniu. Wśród jego zalet najczęściej wymienia się:

  • ogólnodostępność,
  • łatwość transportu przewozowego, nawet na dość znaczne odległości,
  • czystość – nie zanieczyszcza otoczenia w razie awarii instalacji i nie grozi porażeniem,
  • po wyczerpaniu energii zawartej w sprężonym powietrzu nie ma potrzeby zwracania go do sieci,
  • odporność na wahania temperatury, a dzięki temu gwarantuje poprawną oraz niezawodną pracę, nawet w przypadku skrajnych temperatur otoczenia,
  • jest bardzo dobrym źródłem do wytwarzania sił w granicach do kilkunastu kN.

Wady sprężonego powietrza

Sprężone powietrze posiada wiele niezaprzeczalnych zalet, ale można wskazać też kilka wad. Jeśli dojdzie do nieszczelności sieci, wówczas mogą pojawiać się wahania ciśnienia czynnika roboczego, czyli powietrza, jak również mogą występować w układzie zmiany wartości sił wewnętrznych.

Sprezarka-srubowa-BOGE-S

Zastosowanie sprężarek bezolejowych w przemyśle spożywczym

Sprężone powietrze, wykorzystywane w przemyśle spożywczym, musi być całkowicie pozbawione zanieczyszczeń. Mogą to zagwarantować wyłącznie sprężarki bezolejowe.

Sprężarki bezolejowe znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, głównie jako:

Powietrze sterujące – wykorzystuje się je do sterowania zaworami oraz siłownikami w automatycznych liniach, które stosowane są w procesach wypełniania, pakowania, a także butelkowania. Sprężone powietrze, pozbawione oleju, chroni produkty końcowe i zapobiega blokowaniu się automatycznych podzespołów.

Powietrze do czyszczenia – przykładowo do czyszczenia butelek czy opakowań oraz form przed ich napełnieniem.

Transport – dzięki sprężonemu powietrzu, niezawierającemu oleju, unika się wymieszania zanieczyszczeń z produktami w proszku, dlatego też wykorzystuje się je do transportu sproszkowanego mleka czy kakao w rurach.

Fermentacja – sprężone powietrze dostarcza bakteriom tlen podczas procesu fermentacji, która związana jest z procesem produkcji chociażby takich artykułów spożywczych jak: kwas cytrynowy, jogurt czy wino.

Napowietrzanie i przedmuchiwanie powietrzem – sprężone powietrze wdmuchiwane jest do płynu, celem zwiększenia zawartości tlenu. Metodę tą stosuje się np. przy hodowli ryb w celu natlenienia wody w dolnych warstwach bądź też utlenienia osadów. Gdyby doszło do zanieczyszczenia olejem, powietrze prawdopodobnie spowodowałoby uśmiercenie ryb oraz pozostałej fauny.

Przechowywanie żywności – podczas procesu separacji, sprężone powietrze zostaje rozdzielane na tlen i azot. Azot ten wykorzystuje się do konserwacji żywności w puszkach w większych magazynach, jak również transporcie morskim. Gdy azot ma bezpośredni kontakt z żywnością to powietrze musi być w 100 proc. wolne od oleju. W innym wypadku doszłoby do niszczenia membran w systemach PSA, a należy zauważyć, że ich wymiana jest niezwykle kosztowna.

Chłodzenie i natryskiwanie – sprężonego powietrza używa się też do chłodzenia wypiekanych wyrobów po wyciągnięciu ich z piekarnika.

Sprężone powietrze klasy 0

Jak widać, pozostałości oleju mineralnego nie są dodatkową wartością odżywczą dla wszelakiego typu produktów spożywczych. A warto zauważyć, że jest ono używane w przemyśle spożywczym niemalże na każdym etapie produkcyjnym. Dlatego też wymóg powietrza klasy 0 to w takiej sytuacji absolutna konieczność. Nawet najdrobniejsze uchybienia mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji, nawet zagrażających zdrowiu konsumentów.

sprężarki a kompresor

Bezolejowe sprężarki Boge

Jednym z najlepszych producentów sprężarek bezolejowych jest marka Boge. Firmę tę cechuje przede wszystkim najwyższa jakość i innowacyjne rozwiązania pod względem technologicznym. Dlatego też oferuje bezolejowe sprężarki o dużym wyborze technologii sprężonego powietrza oraz posiadające dopasowany systemem obróbki dla maksymalnego bezpieczeństwa.

Na uwagę zasługują takie modele sprężarek bezolejowych klasy 0, jak:

  • Bezolejowa sprężarka śrubowa Boge Bluekat – w tej serii wykorzystano technologię przetworników do dostarczania sprężonego powietrza bezolejowego klasy 0 w każdych warunkach. Jest to doskonałe rozwiązanie dla wrażliwych aplikacji przemysłowych.
  • Boge HST – ten rodzaj sprężarek został tak zaprojektowany, aby cały zespół napędowy oraz sprężarkowy mógł działać bez smarowania. A zatem struktura ta pozbawiona jest oleju.
  • Bezolejowa sprężarka tłokowa Boge PO – to seria sprężarek bezolejowych tłokowych najwyższej jakości.

tlokowe-bezolejowe

Producenci artykułów spożywczych, w trosce o dobro własnej marki, muszą dbać o czystość produktów oraz procesów technologicznych, a zatem przestrzegać najwyższych standardów. Nawet najmniejsza cząsteczka oleju, która dostanie się w procesie produkcji do artykułów może spowodować zmiany lub zanieczyszczenia w całych partiach produktów, a tym samym narazić na szwank zdrowia klientów. Aby temu zapobiec Międzynarodowa Organizacja Standaryzacji (ISO) ustaliła nową klasę jakości powietrza dla producentów żywności – „Klasę 0”, czyli najbardziej rygorystyczną klasę jakości powietrza, ograniczającą zanieczyszczenie olejem płynów, aerozoli oraz pary.

Sprostać tym wymaganiom mogą producenci żywności, którzy stosują odpowiednie sprężarki powietrza – bezolejowe, najwyżej jakości i najlepszych producentów.

Oceń ten post!

0 / 5. Liczba głosów: 0